@article { author = {Barari Ziabari, M. and Hashemabadi, D.}, title = {Effect of phosphate solubilizing bacteria and mycorrhizal fungi on quantity and quality features of sweet William (Dianthus barbatus)}, journal = {Journal of Sol Biology}, volume = {4}, number = {1}, pages = {63-73}, year = {2016}, publisher = {موسسه تحقیقات خاک و آب}, issn = {2345-2536}, eissn = {2423-6055}, doi = {10.22092/sbj.2016.106759}, abstract = {In order to study the effect of phosphorous solubilizing bacteria (P) and mycorrhizal fungi on quantitative and qualitative traits of sweet william (Dianthus barbatus), a factorial experiment carried out based on completely randomized block design with 12 treatments: mycorrhizal fungi in two levels (with and without), solubilizing phosphorous (P) bacteria in two levels (with and without) and super phosphate in three levels (0, 50, 100%) and 4 replications, 48 plots and 240 plants. Pseudomonas fluoresens and Claroideoglumus etunicatum, Rhizophgus intraradices and Funneliformis mossea were used for seed inoculation at sowing date. In this experiment, display life, chlorophyll content, colonization percent, phosphorus concentration and main stem height were measured. Results showed that effect of solubilizing P bacteria was significant on main stem height, display life, phosphorus uptake. Solubilizing phosphorus bacteriaÇmycorrhizal fungiÇ50% super phosphate treatment was the best treatment in colonization. Root colonization reduced significantly with increasing the chemical fertilizer application. The highest shoot dry matter observed in mycorrhizal fungi and 100% chemical fertilizer treatment. Solubilizing phosphorous bacteria increased vase life (66.00 days) compared to control treatment (32.75 days). }, keywords = {mycorrhizal fungi,Phosphorus solubilizing bacteria,yield,Sweet William (Dianthus barbatus)}, title_fa = {تأثیر باکتری‌های حل کننده فسفر و قارچ‌های میکوریزا بر برخی خصوصیات گل قرنفل (Dianthus barbatus)}, abstract_fa = {به منظور بررسی تأثیر باکتری­های حل کننده­ی فسفر و قارچ میکوریزا بر برخی خصوصیات کمی و کیفی گل قرنفل (Dianthus barbatus)، آزمایش گلخانه‌ای به صورت فاکتوریلدر قالب طرح آماریبلوک­های کامل تصادفی با 12 تیمارشامل: میکوریزا در دو سطح (مصرف و عدم مصرف میکوریزا)،باکتری‌های حل کننده فسفردر دو سطح (تلقیح و عدم تلقیح)، کود شیمیایی (سوپر فسفات) در سه سطح (0، 50 و 100میلی گرم در لیتر)،در 4 تکرار با 48 پلاتآزمایشیو 240 گیاه قرنفل انجام شد. باکتری مورداستفاده در این پژوهش باکتری 187ازگونهPseudomonas  fluoresens   وقارچ میکوریزای آربسکولار (VAM) از گونه­های Claroideoglumus etunicatum، Rhizophagus intraradices و Funneliformis  mosseae انتخاب شدند و در مراحل بذری و انتقال نشاء مورد استفاده قرار گرفتند. صفات اندازه گیری شدهعبارتند از: عمر گل، کلروفیل کل، درصد کلونیزاسیون ریشه،میزان فسفر اندام هوایی و ارتفاع ساقه اصلی.نتایج نشان دادکهمصرفقارچ میکوریزا آربسکولاربر کلروفیل کل، کلونیزاسیون و ارتفاع ساقهاصلی تفاوت معنی‌دارایجاد نمود و مصرف باکتری­های حل کننده فسفر روی تمام صفات اندازه­گیری شده اثر معنی­دار داشت و استفاده از این دو کود زیستیمصرف سوپر فسفاترا تا 50 درصد کاهش دادند. مصرفدو میکروارگانیسم همراهبا 50 درصد سوپرفسفات، بهترین تیمار از نظرافزایش درصد کلونیزاسیون و کلروفیل کل بودو با افزایشمصرفسوپر فسفات، درصد کلونیزاسیون کاهش یافت. استفاده از میکروارگانیسم­های حل کننده فسفر 25/32 روز عمر گل را نسبت به شاهد افزایش داد. }, keywords_fa = {باکتری حل کننده فسفر,عملکرد,قارچ میکوریزا,قرنفل(Dianthus barbatus)}, url = {https://sbj.areeo.ac.ir/article_106759.html}, eprint = {https://sbj.areeo.ac.ir/article_106759_78f769d64238dd0259dec030d5d9858a.pdf} }