تهدید سالمونلا در خاک و ضرورت ردیابی مستمر آن با رویکردهای نوین تشخیصی

نوع مقاله : مقاله پژوهشی

نویسندگان

1 دانشجوی دکتری، گروه علوم و مهندسی خاک، دانشکده کشاورزی، دانشگاه شهید چمران اهواز، اهواز، ایران

2 دانشیار، گروه علوم و مهندسی خاک، دانشکده کشاورزی، دانشگاه شهید چمران اهواز، اهواز، ایران

3 بخش فناوری نانو، پژوهشگاه بیوتکنولوژی کشاورزی کرج، سازمانتحقیقات ،آموزش و ترویج کشاورزی، کرج، ایران

4 استادیار، بخش فناوری نانو، ، پژوهشگاه بیوتکنولوژی کشاورزی ایران (ABRII)، سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی (AREEO)، کرج، ایران

10.22092/sbj.2024.363223.255

چکیده

سالمونلا یک پاتوژن رایج و پایدار در محیط خاک است که تهدیدی قابل توجه برای تولید مواد غذایی سالم در سراسر جهان می­باشد. با توجه به نقش حیاتی خاک در کشاورزی، احتیاط در مورد گسترش سالمونلا در خاک و به کارگیری روش­های موثر برای تشخیص و کنترل آن ضروری است. شیوع فزاینده سالمونلا را می­توان به گسترش سریع کشاورزی و صنعت نسبت داد که منجر به آلودگی کودها و منابع آب به باکتری می­شود. بقای سالمونلا در خاک تحت تأثیر عوامل متعدد فیزیکی، شیمیایی و بیولوژیکی است که منجر به کلونیزه شدن مداوم اندام­های گیاهی می‌شود. در نتیجه، با توجه به اهمیت محصولات کشاورزی سالم، تقاضا برای روش‌های جدید به منظور بررسی و شناسایی باکتری‌های موجود در این مواد­غذایی به طور فزاینده‌ای ضروری شده است. تکنیک­های متعددی برای شناسایی باکتری­های مضر در خاک موجود است. با این حال، استفاده از نانوحسگرها به عنوان ابزاری پیشرفته برای تشخیص باکتری بسیار امیدوارکننده است، زیرا می‌تواند به طور مؤثر بر محدودیت‌های روش‌های دیگر غلبه کند. این مطالعه مروری با هدف بررسی مکانیسم‌های آلودگی سالمونلا در خاک و تعامل آن با گیاهان، بر اهمیت استفاده از نانوحسگرهای زیستی برای تشخیص سریع‌تر و دقیق‌تر این باکتری در خاک می­پردازد.

کلیدواژه‌ها

موضوعات


عنوان مقاله [English]

The threat of Salmonella in soil and the necessity of its continuous tracking with novel diagnostic approaches

نویسندگان [English]

  • motahara abedinzadeh 1
  • N. Enayatizamir 2
  • Ehsan Shokri 3
  • shahla kian Amiri 4
1 PhD student, Department of Soil science, Faculty of Agriculture,Shahid Chamran University of Ahvaz, Ahvaz, Iran
2 Associate Professor, Department of Soil Science, Faculty of Agriculture, Shahid Chamran University of Ahvaz, Ahvaz, Iran
3 3. Department of Nanotechnology, Agricultural Biotechnology Research Institute of Iran (ABRII), Agricultural Research, Education, and Extension Organization (AREEO), Karaj, Iran
4 Department of Nanotechnology, Agricultural Biotechnology Research Institute of Iran (ABRII), Agricultural Research, Education, and Extension Organization (AREEO), Karaj, Iran
چکیده [English]

Salmonella is a common and persistent pathogen in soil environments, posing a significant threat to safe food production worldwide. Given the vital role of soil in agriculture, it is crucial to be cautious about the spread of Salmonella in soil and to employ effective methods for its detection and control. The increasing prevalence of Salmonella can be attributed to the rapid expansion of agriculture and industry, leading to the contamination of fertilizers and water sources with the bacterium. The survival of Salmonella in soil is influenced by various physical, chemical, and biological factors, leading to the continuous colonization of plant organs. Consequently, given the importance of healthy agricultural products, there is an increasing demand for new methods to investigate and identify bacteria in these foods. Several techniques exist for the identification of harmful bacteria in soil. However, using nanosensors as an advanced tool for bacterial detection is very promising, as it can effectively overcome the limitations of other methods. This review study examines the mechanisms of Salmonella contamination in soil and its interaction with plants, highlighting the importance of using biosensors for faster and more accurate detection of this bacterium in soil.

کلیدواژه‌ها [English]

  • Salmonella bacteria
  • agricultural healthy products
  • soil microbiome
  • nano-biosensors
  1. ایزدی، ش. عابدی، س.  احمدیان، س. و محمودی، م. 1385.  بررسی آلودگی انگلی سبزی‎های خوراکی در مزارع سبزی‌کاری شهر اصفهان. مجله علمی دانشگاه علوم پزشکی کردستان.  جلد 11، 58-51.
  2. راهدار، م. وزیریان، ب.  غلامی،  م.  و گرشابی، ص. 1391. بررسی آلودگی­های انگلی سبزی‌های خام مصرفی در شهر اهواز. مجله علمی پزشکی، جلد6، 664-657.
  3. رضایی، ح. شهبازی، ک. سعادت، س. و بازرگان، ک. 1401. بررسی آلودگی خاک و محصولات کشاورزی در ایران. نشریه علمی مدیریت اراضی. جلد 1، 93-62.
  4. سلیمانپور، ح. ظهور، ع. ابراهیم‌زاده، ع. بیرانوند، ل. و دبیرزاده ، م. 1391. بررسی آلودگی انگلی سبزیجات تازه مصرفی شهر زابل در سال 1390 . جلد 4، 47-39.
  5. شفاعتی، م. شفاعتی ، م. و خدادوست، م. 1391. تشخیص سالمونلا انتریکا سرو تیپ تایفی موریوم در گوجه فرنگی به روش PCR با استفاده از پرایمرهای اختصاصی ژن .hilA مجله علوم پزشکی دانشگاه آزاد اسلامی. جلد 4، 278-273.
  6. عزیزنیا، س. 1395. بررسی میزان آلودگی انگلی سبزی­های شهرستان ایلام در نیمه اول سال 1395. یک گزارش کوتاه. مجله دانشگاه علوم پزشکی رفسنجان. جلد 15، 1000-995.
  7. هاشم، س. چرم، م. و معتمدی، ح. 1388. بررسی اثر استفاده از لجن فاضلاب در زمین‌های کشاورزی بر گسترش آلودگی‌های باکتری‌های سالمونلا و کلی‌فرم. یازدهمین کنگره علوم خاک ایران. گرگان. 21 تیرماه.
  8. همایونی، م. و خلجی، ن. 1385. بررسی آلودگی انگلی سبزی‌های خام مصرفی شهر تهران در سال 1383. مجله علمی پژوهشی دانشگاه علوم پزشکی ارتش جمهوری اسلامی ایران. جلد 4، 1056-1053.