نوع مقاله : مقاله پژوهشی
نویسندگان
1
دانشجوی کارشناسی ارشد گروه خاک، دانشکده کشاورزی دانشگاه ولیعصر (عج) رفسنجان
2
استادیار گروه خاک، دانشکده کشاورزی، دانشگاه ولیعصر (عج) رفسنجان
3
دانشیار گروه گیاهپزشکی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه ولیعصر (عج) رفسنجان
4
استادیار، پژوهشکده پسته، موسسه تحقیقات علوم باغبانی، سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی
5
دانشیار گروه خاک، دانشکده کشاورزی، دانشگاه ولیعصر (عج) رفسنجان
چکیده
یکی از راهکارهای مناسب برای کاهش اثرات نامطلوب کودهای شیمیایی بر خواص فیزیکی و شیمایی خاک و رشد گیاهان، استفاده از کودهای زیستی مانند قارچهای محرک رشد گیاه میباشد. کودهای زیستی میتوانند بهعنوان مکمل یا جایگزین کودهای شیمیایی در کشاورزی پایدار بهکار برده شوند. بر این اساس، بهمنظور بررسی تاثیر قارچ تریکودرما بر تغذیه و رشد درختان پسته، آزمایشی در قالب طرح بلوکهای کامل تصادفی، که هر بلوک شامل چهار تیمار (T0) شاهد، (بدون مایهزنی قارچ تریکودرما)، گونه Trichoderma harzianum (T1)، گونه Trichoderma viride (T2) و تیمار T3 مخلوط مساوی از مایهتلقیح تیمار T1 و T2 در سه تکرار در شرایط باغی انجام گردید. نتایج نشان داد که هر سه تیمار قارچ توانستند پارامترهای رویشی شامل طول شاخه (تا 60%)، تعداد جوانه رویشی (تا 30%)، سطح برگ (تا 50%) و شاخص کلروفیل را (تا 171%) در درختان پسته بهطور معنیداری در مقایسه با شاهد بدون تلقیح افزایش دهند. کاربرد تیمارهای قارچی باعث افزایش معنیدار غلظت پتاسیم و روی برگ درختان پسته به ترتیب تا 20 و 70 درصد نسبت به شاهد گردید. کاربرد تیمار T2 باعث افزایش معنیدار و 14 درصدی غلظت فسفر و 40 درصدی کلسیم برگ شد. کاربرد دو تیمار T1 و T3 غلظت منیزیم برگ درختان پسته را در مقایسه با شاهد بهطور معنیدار و تا 25 درصد افزایش دادند و تنها تیمار T1 باعث افزایش معنیدار و 28 درصدی غلظت آهن برگ در مقایسه با عدم مایهزنی درختان شد. استفاده از تیمارهای T1، T2 و T3 به ترتیب باعث افزایش معنیدار 2/73، 171 و 2/59 درصدی کلروفیل کل و 6/77، 3/80 و 8/64 درصدی کاروتنویید برگ درختان پسته نسبت به تیمار شاهد گردید. با توجه به نتایج بدست آمده از این پژوهش و پس از انجام آزمایشات مزرعهای بیشتر میتوان انتظار داشت که بتوان از این قارچها بهعنوان کود زیستی (به تنهایی و یا به صورت کاربرد توام) در جهت کاهش حداقل بخشی از مصرف کودهای شیمیایی استفاده کرد.
کلیدواژهها
عنوان مقاله [English]
Effect of Trichoderma on growth and nutrition of pistachio trees under common garden condition
نویسندگان [English]
-
Atefeh Hosseinzeynali
1
-
payman abbaszadeh dahaji
2
-
Hossein Alaei
3
-
Javad Hosseinifard
4
-
A. Akhgar
5
1
M.Sc. Graduate student, Department of Soil Science, College of Agriculture, Vali-e-Asr University of Rafsanjan, Iran
2
Assistant Professor, Department of Soil Science, College of Agriculture, Vali-e-Asr University of Rafsanjan, Iran
3
Associate Professor, Department of Plant Pathology, College of Agriculture, Vali-e-Asr University of Rafsanjan, Iran
4
Assistant Professor of soil science, Pistachio Research Institute, Agricultural Research Education and Extension Organization (AREEO), Rafsanjan, Iran
5
Associate Professor, Department of Soil Science, College of Agriculture, Vali-e-Asr University of Rafsanjan, Iran
چکیده [English]
physicochemical properties and plant growth is to use biological fertilizers such as plant growth-promoting fungi. Biological fertilizers could be used as a supplement or alternative to the chemical fertilizers in sustainable agriculture. Accordingly, to investigate the effect of Trichoderma fungi on the nutrition and growth of pistachio trees, an experiment was conducted in a randomized complete block design, in which each block contains four treatments, control (T0) (no inoculation), Trichoderma harzianum (T1), Trichoderma viride (T2) and treatment of an equal mixture of T1 and T2 (T3) in three replications under common garden conditions. The results showed that all three fungal treatments significantly increased growth parameters including branch length (up to 60%), the number of vegetative buds (up to 30%), leaf area (up to 50%), and chlorophyll index (up to 171%) in pistachio trees in comparison with control. The use of fungal treatments significantly increased the concentration of potassium and zinc in pistachio leaves up to 20 and 70%, respectively, compared to the control. T2 treatment significantly increased the phosphorus concentration by 14% and the calcium by 40% in pistachio leaves. The application of T1 and T3 treatments significantly increased the magnesium concentration up to 25%, in pistachio leaves compared to the control. T1 treatment significantly increased the leaf iron concentration by 28% compared to the control. The application of T1, T2, and T3 treatments significantly increased the content of total chlorophyll up to 73.2, 171, and 59.2% of and carotenoids up to 77.6, 3.80, and 64.8% in pistachio leaves respectively, compared to the control. According to the results of this study and after further field experiments, it can be expected that the studied fungi can be used as biofertilizers (alone or in combination) to reduce the utilization of chemical fertilizers in the future.
کلیدواژهها [English]
-
Auxin
-
Phosphate solubilization
-
Trichoderma viride
-
Trichoderma harzianum
-
phosphorous